Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Forum Stowarzyszenia Miłośników Egiptu "Herhor" « Nasze sprawy « Sprawy Stowarzyszenia « www.herhor.org.pl - wortal miłośników Egiptu
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: www.herhor.org.pl - wortal miłośników Egiptu  (Przeczytany 519 razy)
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik

« : 24 Cze 2010, 10:47:28 »

W okresie wakacyjnym, kiedy zwyczajowo Stowarzyszenie ogranicza aktywną działalność i spada liczba gości na stronie internetowej, planuję przebudowę całości serwisu.
Główne zmiany będą polegały na wprowadzeniu nowej szaty graficznej, i tu myślę o czarnym bądź ciemnografitowym tle z żółtymi lub złotymi elementami nawiązującymi do kolorystyki Biuletynu Herhor. Na takim tle będą lepiej widoczne zdjęcia, a barwy wydadzą się lepiej nasycone.
Istotniejsze jednak będzie wprowadzenie nowocześniejszych komponentów odpowiedzialnych za wygląd i działanie księgi gości czy komentarzy pod artykułami. Koniecznej poprawy wymaga również galeria zdjęć.
Pojawi się wreszcie długo wyczekiwany sklepik internetowy, w którym będzie można nabyć m.in. książki wydawnictwa PRO-EGIPT.
Poza tym przybędzie dużo rozmaitych treści uszeregowanych w nowych działach tematycznych, w tym turystycznych, tak, aby po wakacjach serwis Herhora stał się jednym z głównych źródeł informacji o Egipcie w naszym kraju. Przydałoby się konkretne zaangażowanie w ten projekt osób, które chciałyby współtworzyć serwis i wpływać na jego funkcjonalność.
Na początek zbieram uwagi i oczekiwania wobec odnowionej strony internetowej. Jak według Was powinna wyglądać, co powinno się na niej znaleźć, czego jeszcze brakuje? Wszystkie głosy na wagę złota!  
SETH
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #1 : 24 Cze 2010, 15:26:14 »

Super!!! Szczególnie podoba mi się pomysł z tym sklepikiem internetowym! Mam nadzieję, że prócz ciekawych książek można będzie też nabyć koszulki z logo misji skalnej oraz inne ciekawe gadżety.
« Ostatnia zmiana: 24 Cze 2010, 21:25:42 wysłane przez SETH » Zapisane
Maat
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #2 : 25 Cze 2010, 17:40:56 »

Kamil, co mogłabym robić? Bo ja najlepsza jestem w gadaniu (co tutaj nie przyda się na wiele) i w pisaniu (o czym już wiesz ) Mam trochę zdjęć (widziałeś niektóre na facebooku), może sie przydadzą, gdyby tworzyć podstrony o zabytkach? Ale pewnie masz tysiące takich zdjęć...
W każdym razie, może byś się powoli przymierzył do formuły streamingu podczas wykładów w Mesicie? Fajnie by było.
Apropos pisania, umówiłam się z profesorem A.N., że wyślę mu egzemplarz (jakże by inaczej, w końcu poniekąd mną pokierował) i jakies info znalazłoby się na stronach Herhora. Ty tu rządzisz, więc Ci o tym piszę.
Kolorystyka, o której wspomniałeś brzmi zachęcająco. Dobry pomysł.
Pozdrawiam 
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #3 : 29 Paź 2010, 14:03:18 »

Mam trochę zdjęć (widziałeś niektóre na facebooku), może sie przydadzą, gdyby tworzyć podstrony o zabytkach? Ale pewnie masz tysiące takich zdjęć...

Wątek odrobinę zaśniedział, ale odświeżam  Strona internetowa SME "Herhor" działa, choć w nieco odmienionej od zaplanowanej kolorystyce, na co wpłynęły trudności techniczne z przygotowanym przeze mnie szablonem i jego współpracą z serwerem. Żeby nie zagrzebać się w niewdzięcznej, żmudnej pracy i szybko uruchomić serwis, poszedłem na skróty i dlatego wygląda nieco inaczej niż chciałem pierwotnie, ale mam nadzieję, że jest "do strawienia".

Zdjęcia zabytków są potrzebne. Sam mam ich sporo, ale przecież nie obłożę wszytkiego. Jeśli możesz mi "zzipować" i przesłać trochę swoich podpisanych fotek, będę bardzo wdzięczny (może masz ładnie ujęty front kairskiego meczetu-uniwersytetu Al-Azhar? Byłby mi potrzebny do nowego numeru Herhora...).

W każdym razie, może byś się powoli przymierzył do formuły streamingu podczas wykładów w Mesicie? Fajnie by było.

Będą nagrania, ale nie na żywo - obiektywne trudności, które mógłby przezwyciężyć większy budżet Stowarzyszenia 

Apropos pisania, umówiłam się z profesorem A.N., że wyślę mu egzemplarz (jakże by inaczej, w końcu poniekąd mną pokierował) i jakies info znalazłoby się na stronach Herhora.

O moich wrażeniach z lektury już wstępnie Ci napisałem, i wiesz, że jestem pod wrażeniem. Będzie recenzja mojego pióra, zarówno na stronie, jak i w najbliższym, "wypasionym" numerze Herhora, który już na dniach zaczynam montować. Pozdrawiam!
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #4 : 29 Paź 2010, 17:21:04 »

I na doczepkę jeszcze wiadomość "z ostatniej chwili":

Mam przyjemność wszystkich poinformować, że herhor.org.pl - wortal miłośników Egiptu nawiązał współpracę z czasopismem społeczno-kulturalnym As-Salam, które jest wydawane przez Ligę Muzułmańską w RP. Mamy nadzieję, że porozumienie między redakcjami zaowocuje możliwością skuteczniejszej popularyzacji historii i kultury Egiptu, jak i wiedzy o całym świecie islamu wśród odbiorców obu mediów. W serwsie internetowym w Aktualnościach zapoznajemy Członków i Sympatyków Stowarzyszenia „Herhor”, naszych Czytelników, z zawartością aktualnego numeru tego ciekawego magazynu.

Wszystko tutaj:
http://www.herhor.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=172:wspopraca-z-kwartalnikiem-as-salam&catid=50:aktualnoci-w-serwisie&Itemid=69

Maat
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #5 : 02 Lis 2010, 20:06:02 »

Witaj,
to ja po kolei.
Zdjęcia - mam dużo Luksoru, Abydos i Denderę. Kair to zdjęciowa tragedia, więc nawet nie proponuję (byłam tam zanim zwariowałam egiptologicznie . Pozipuję i wyślę.
Pomysł na nagrania wykładów tez jest fajny. Czekam.
Za recenzję dziękuję i czekam No wiesz, niepokoje twórcy ( może tfurcy?)
Mam też inne pomysły. Ale jak mi sie wyklarują, to napiszę. Może z tego coś byłoby konkretnego dla Herhora?
Pozdrawiam
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #6 : 02 Lis 2010, 20:24:35 »

Zdjęcia - mam dużo Luksoru, Abydos i Denderę.

Świetnie. Zwłaszcza Środkowy Egipt mam słabo reprezentowany w materiałach.

Mam też inne pomysły. Ale jak mi sie wyklarują, to napiszę. Może z tego coś byłoby konkretnego dla Herhora?

Pisz o tym koniecznie! Jeśli wolisz, to na priv. Można zrobić "burzę mózgów" i a nuż coś nam z tego wyjdzie  Bieżący rok musi być dla nas przełomowy, i to z kilku powodów.
Maat
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #7 : 02 Lis 2010, 21:48:55 »

Będę pisać o pomysłach - bo to rzeczywiście MUSI byc rok przełomowy Ale ostrzegam - ramach tego, że bywam nieodpowiedzialnie szurnięta, pomysł będzie absolutnie szalony, choć przy odrobinie wysiłku do realizacji. (Ale jestem tajemnicza). Na zdjęcia będziesz musiał poczekac do niedzieli co najmniej - mamy próbne matury w szkole, a do tego w sobote odpracowuję niepłatne godziny - taka nowośc w szkolnictwie 
Pozdrawiam
Mummy
Moderator Globalny
Użytkownik

« Odpowiedz #8 : 30 Gru 2010, 18:27:47 »

Wszystkim czlonkom i sympatykom Hehora
Noworoczne Salam!!!!!!!!
Halszka
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #9 : 05 Sty 2011, 10:36:42 »