Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #30 : 01 Kwi 2010, 09:07:57 » |
|
Będzie jeszcze zapewne Walne Zgromadzenie, podczas którego wyświetlimy film z udziałem profesora Niwińskiego. Jak mniemam znów pojawi się ambasador Egiptu w Polsce.
Tymczasem serdecznie zapraszam w pierwszą środę kwietnia na g. 18.00 do kawiarni *mesita* przy Siennej 93 w Warszawie. Profesor Niwiński będzie mówił o... sarkofagach egipskich! To niebywała okazja wysłuchać poza salą wykładową tej ciekawej prelekcji.
Powiadomię tych, którzy być może o tym nie wiedzą, że Profesor jest jednym z zaledwie kilku na świecie wybitnych specjalistów w tej materii. Specjalizuje się zwłaszcza w sarkofagach XXI dynastii, będąc czołowym autorem książek i katalogów na ich temat. Obecnie opracowuje dla Muzeum Luwru katalog generalny sarkofagów tam zgromadzonych
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi 2010, 09:09:47 wysłane przez Kamil Zachert »
|
|
|
|
|
Mummy
Moderator Globalny
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #31 : 01 Kwi 2010, 12:45:34 » |
|
Sluchac mudira jak mowi o sarkofagach i religii to prawdziwy rarytas!!!!
|
|
|
|
|
SETH
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #32 : 01 Kwi 2010, 18:14:06 » |
|
Właśnie gdy z Nim rozmawiałem na ten temat to bardzo ciekawie mówił... Opowiadał jak w 1972 r. przyjechał na wykopaliska do świątyni Hatszepsut i zlecono Mu jak to ujął - prace bosmańskie, których nikt nie chciał wykonywać, a z racji tego że się zjawił "nowy" to Go wykorzystano. Zaczął się od tego że Polacy odkryli przypadkowo depozyt bardzo zniszczonych zabytków, które pochodziły z Amerykańskich wykopalisk Gerberta Winlocka (lata 20). Pan profesor przypuszczał że jakiś Egipski inspektor z powodu zbyt dużego zniszczenia zasypał je a żeby problemu nie było. Gdy to Polacy odkryli trzeba było zinwentaryzować wszystko. Praca była bardzo niewdzięczna dlatego że miano do czynienia z mnóstwem fragmentów różnych rzeczy będących w bardzo kiepskim stanie. Było tam dosłownie wszystko! Najwięcej jednak znalazło się drewnianych fragmentów ciekawie malowanych, które Pan Niwiński zaczął układać po dokładnym odkurzeniu itd. podobnymi do siebie kategoriami. Zobaczył że niektóre części zaczynają się ze sobą składać. Wtedy to właśnie udało Mu się ułożyć kilkanaście dużych fragmentów. Odkrył że to są sarkofagi z XXI dynastii! Były niesłychanie bogato zdobione i kolorowe. Na dobrą sprawę nikt się nigdy tym poważnie nie zajął. Kiedy przyjechał prof. Kazimierz Michałowski na inspekcję, po zobaczeniu zrekonstruowanych kawałków tych sarkofagów był zachwycony i zaproponował Panu Niwińskimu zrobienie z tego doktoratu. Od tej pory zakochał się w tym temacie że do dzisiejszego dnia jest to jeden z Jego głównych projektów.
Postaram się przyjechać na te spotkanie w kawiarni Mesita... Do Egiptu nie mogę to aby do Warszawy trzeba by było pojechać Tylko to nie będzie takie łatwe bo z Tarnowskich Gór do Warszawy jest strasznie dziko jeździć z powodu stanu szyn jakie są na Śląsku... Szkody górnicze itd. Jak co to z Gliwic jeszcze można Warszawiacy raczej będą wiedzieli gdzie jest ulica Sienna 93... A zresztą zobaczę jeszcze na mapie. Dziękuję za cenne informacje!!! Jak by co to Państwa się jeszcze dokładniej popytam.
|
|
|
|
|
SETH
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #33 : 01 Kwi 2010, 18:16:56 » |
|
A jeszcze tak na marginesie Pani Mummy... Mudir to ksywa Pana Kamila Zachert???
|
|
|
|
|
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #34 : 01 Kwi 2010, 18:52:04 » |
|
Mudir to ksywa Pana Kamila Zachert???
Nie! Mudir to nasza misyjna ksywka prof. Niwińskiego. To arabskie słowo oznacza kierownika
|
|
|
|
|
SETH
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #35 : 01 Kwi 2010, 18:59:27 » |
|
Hahaha... xD A ja myślałem że na Pana mówią mudir
|
|
|
|
|
SETH
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #36 : 01 Kwi 2010, 20:04:33 » |
|
Kurcze... Sprawdzałem właśnie na rozkładach PKP o której mam pociągi z Katowic do Warszawy... I strasznie to wygląda. O 00,26 jest wyjazd, a o 05,49 przyjazd. Spotkanie jest o 18,00. Chyba nie pojadę tym razem bo przecież nie będę czekać około 12 godzin na wykłady Mam nadzieję że jeszcze przed wakacjami będzie jakieś spotkanie... Jeszcze lepiej by było w czasie wakacji no ale jak nie ma to trudno.
|
|
|
|
|
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #37 : 01 Kwi 2010, 21:27:53 » |
|
Mam nadzieję że jeszcze przed wakacjami będzie jakieś spotkanie... Jeszcze lepiej by było w czasie wakacji no ale jak nie ma to trudno.
Będzie zebranie wszystkich członków "Herhora" w czerwcu, zazwyczaj rozpoczyna się o g. 12.00. W programie będzie na pewno prelekcja o wynikach Misji Skalnej + projekcja filmu. W wakacje nie ma spotkań, no chyba że gdzieś na egipskim szlaku, jeśli ktoś lubi upalne klimaty
|
|
|
|
|
SETH
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #38 : 01 Kwi 2010, 23:06:08 » |
|
Dobrze, dziękuję bardzo
|
|
|
|
|
|
|
Mummy
Moderator Globalny
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #40 : 06 Kwi 2010, 12:01:37 » |
|
A tylko koleja mozna sie dostac? Nie ma jakiegos PKSu? Jezdza tez jakies prywatne busy, chociaz nie przysiegne, ze akurat z Katowic. Wiekszosc tych busow zatrzymuje sie przy Palacu Kultury, a stamtad do Mesity 15 min spacerkiem...
|
|
|
|
|
SETH
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #41 : 07 Kwi 2010, 21:50:58 » |
|
Dziękuję że Pani mi o tym napisała... Jeżeli tak będzie, to na następne spotkanie w 98% przybędę! Niezależnie od środków materialnych Szczerze mówiąc bardzo mi zależy na tych spotkaniach! Nie jestem znawcą sztuki St. Egiptu, ale czuję, że ta piękna wiedza dotycząca Tej kultury w przyszłości i we mnie może rozkwitnąć... Zwykle nie mam czasu, aby pielęgnować to przewspaniałe hobby! Zresztą szkoła, którą wybrałem po części mnie do niego przybliża. Jeszcze raz dziękuję! Czy mógłbym prosić o relacje ze spotkania, z 7 kwietnia, na które nie mogłem przyjechać.
|
|
|
|
|
Mummy
Moderator Globalny
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #42 : 09 Kwi 2010, 09:46:50 » |
|
Powiem krotko. Wyklad byl super. Bo to 1/ bardzo ciekawy temat; 2/ mudir zna go, jak malo kto. Lepsze od takiego wykladu jest tylko zwiedzanie z mudirem Doliny Krolow!!! Wiem, co mowie. 2 razy prof. Niwinski dal sie wyciagnac do Doliny w charakterze przewodnika. Palce lizac!! Prof. Niwinski zapowiadal juz wyklad o ikonografii egipskiej na sarkofagach. To powinno byc jeszcze lepsze.
|
|
|
|
|
SETH
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #43 : 09 Kwi 2010, 15:32:15 » |
|
"Prof. Niwinski zapowiadal juz wyklad o ikonografii egipskiej na sarkofagach. To powinno byc jeszcze lepsze."
Czekam i modlę się, aby ten niezwykły wykład związany z ikonografią egipską na sarkofagach był także i przez mnie usłyszany. Proszę o informacje jeśli będzie wiadomo o terminie, w którym się odbędzie Z góry dziękuję.
|
|
|
|
|
Kamil Zachert
Administrator
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #44 : 10 Kwi 2010, 08:09:54 » |
|
Proszę o informacje jeśli będzie wiadomo o terminie, w którym się odbędzie Z góry dziękuję.
Spotkania z prof. Niwińskim odbywają się regularnie w pierwszą środę każdego miesiąca o g. 18.00, zawsze w kawiarni *mesita* przy ul. Siennej 93 w Warszawie. Kolejna impreza popularno-naukowa z tego cyklu wypada zatem 5 maja 2010 r. Spotkań nie będzie tylko w lipcu, sierpniu i wrześniu, czyli w okresie wakacyjnym. Jesienią, w przypadku przebywania profesora w Egipcie w terminie prelekcji, spotkanie poprowadzi ktoś inny. Tematy najbliższych spotkań podawane są w dziale ogłoszeń na tym forum, na stronie serwisu http://www.herhor.org.pl, oraz w grupie SME "Herhor" w portalu Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=279781045518
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi 2010, 08:16:58 wysłane przez Kamil Zachert »
|
|
|
|
|
|